"Curry on Intian brittiläisten siirtomaaisäntien kehittämä kuiva maustesekoitus, jonka tarkoitus oli helpottaa intialaistyylisten ruokalajien tekemistä kotona Euroopassa.  Alun perin sana tulee tamilin kielen sanasta kari, joka tarkoittaa kastiketta, ja kuvasi tyypillisiä eteläintialaisia liha- tai kasvisruokalajeja, joita syödään riisin kanssa. Nimeä käytetään myös eteläintialaisista maustesekoituksista, joissa on currylehtiä." näin sanoo Wikipedia. Curry ruokalajina on oikeastaan brittien käyttämä nimitys kaikelle intialaistyyppiselle ruoalle, vähän samalla tavalla kuin Suomessa ennen kutsuttiin kaikkia pastaruokia makaroniksi.

Typerää eurooppalaistamista tai ei, intialainen ruoka on herkkua ja valmistuu näppärästi myös kotona. Intialainen keittiö on täynnä herkullisia kasvisruokia, kiitos hindujen ahimsa-periaatteen. Kotikokin kannattaa panostaa mausteisiin ja napata seuraavalla kauppareissulla mukaan garam masala -maustesekoitusta ja jeeraa. Itse olen pärjännyt helposti lähikaupan valikoimalla, mutta tarkoituksena olisi alkaa maustehifistelemään ja tekemään maustesekoitukset itse!

 

 

Kukkakaali-perunacurry

1 pieni kukkakaali

3 isohkoa perunaa

2-3 sipulia

4 valkosipulinkynttä

3 dl punaisia linssejä

1 purkki (500g) tomaattimurskaa

1 rkl sokeria

1 purkki (2dl) kookos- tai jotain kasvikermaa

2 dl vettä

1 tl curryä

1 tl garam masalaa

1 tl jeeraa (juustokuminaa)

2 rkl soijakastiketta

2 rkl kasvisfondia

oman maun mukaan chiliä (itse käytän tällä hetkellä tätä)

 

Kuori ja pilko perunat, laita kiehumaan. Pilko sillä aikaa kukkakaali ja laita perunoiden kanssa samaan veteen. Anna kiehua n. 5 min.

 

Hienonna sipulit, kuumenna öljy isossa kasarissa/wokpannulla ja lisää sinne sipulit ja kuivat mausteet. Anna kuullottua n. 5 min.

 

Lisää hyvin huuhdellut linssit, pyöräytä pannulla. Lisää tomaattimurska ja soketi,keitetyt perunat ja kukkakaalit, soijakastike ja fondi. Anna porista kannen alla miedolla lämmöllä n. 15-20 min, kunnes linssit ovat kypsiä. Tällä välillä on hyvä sauma keittää riisiä, jos haluaa.

 

Lisää kerma ja vesi (ravistele vettä tyhjässä kermapurkissa niin sieltä saa kaiken rasvaisen nannan talteen!), sekoita ja maistele. Kuumenna ja tarjoa riisin kera!