Terve! Helvetinmoinen pääsykoestressi on vihdoin ja viimein loppunut, joten aikani riittää tuskailun sijaan vaikka blogin päivittämiseen. Edellinen päivitykseni taitaa olla huhtikuulta (hups), mutta eiköhän tämä tästä parane...

Palkokasvit ovat yksi tärkeimmistä proteiinin lähteistä kasvisruokavaliossa. Pavuista, herneistä ja linsseistä saa paljon protskua kevyessä muodossa, lisäksi ne ovat täynnä kaikkee kivaa ja hyödyllistä, kuten rautaa yms. Lisää ravitsemustietoa voit selailla Finelin sivuilta. Kaiken hyvän lisäksi palkokasvit on myös todella lompakkoystävällisiä, varsinkin jos jaksaa nähdä hiukan vaivaa ja liotella ja keitellä papuja itse. Pidä pavunkeittopäivä muutaman kerran vuodessa ja pakasta valmiit tuotokset, näin sinulla on papuja aina käyttövalmiina! Papuostoksilla kannattaa suunnata etnokauppoihin (Oulusta löytyy ainakin Merikoskenkadulta, kummallakin puolella tietä on yks!) koska näistä putiikeista pavut ja linssit saa isoissa pakkauksissa, paljon halvemmalla kuin jostain asS-marketista. Naza-marketissa Merikoskenkadulla kilo linssejä maksaa 2e, ässästä 400g GoGreen-paketti maksaa 1,50e. Pöljemmälläkin matikkapäällä tajuaa, kumpi on kannattavampaa.

Tässäpä pari mun suosikkia

 

Pehmeän tulinen tomaatti-linssikeitto

iso löräys rypsiöljyä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)

paljon mausteita (curry, garam masala, jeera, chili)

5 dl punaisia linssejä huuhdeltuna

1 töpsä tomaattimurskaa

vettä n. 7 dl (lisää jos tarpeen)

2 dl kookoskermaa (älä osta kookosmaitoa ikinä, se on ihan samaa tavaraa kuin kookoskerma, maksat extraa pelkästä vedestä. Karan kookoskerma on halvinta, löytyy säilykehyllystä)

1 tl suolaa

 

1. Kuumenna öljy, lisää mausteet ja hämmentele. Näin saat mausteista kaiken irti, ne ikäänkuin "avautuu" öljyssä kuullottamalla.

2. Lisää hienonnetut sipulit, kuullota.

3. Lisää linssit, hämmentele vähän aikaa. Lisää tomaattimurska ja vesi.

4. Keittele n. 20min. Lisää vettä jos tarttee.

5. Lisää kookoskerma ja suola, anna hautua n. 5 min. Maistele, lisää mausteita jos tarvis. Tässä vaiheessa keiton voi soseuttaa jos haluaa.

6. Tarjoa hyvän leivän kera. Lautasella keiton päälle kannattaa laittaa tuoretta tomaattia kuutioituna ja/tai raejuustoa.

Tähän keittoon voi lisätä erilaisia kasviksia, perunaa, kaalia, porkkanaa yms.

Laihduttajille vinkiksi! Superhyvän kaalikeiton tästä saa lisäämällä keittovaiheessa suikaloitua kaalia ja soseuttamalla. Tylsä kaalikeittodietti ei ole ikinä maistunut näin hyvältä! Lisäksi chili lisää aineenvaihduntaa. ;)

 

Marinoidut pavut

n. 5 dl keitettyjä isoja valkoisia papuja

1/2 dl rypsiöljyä

2 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl balsamicoa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1/4 tl suolaa

1/2 tl sokeria

ripaus mustapippuria

1 Hienonna sipulit, lisää kaikki muut ainekset paitsi pavut.

2. Sekoittele, lisää valkoiset pavut. Sekoittele lisää.

3. Laita jääkaappiin kannelliseen rasiaan, hölskyttele välillä.

4. Syö kylmänä salaatissa tai ruoan lisukkeena.

 

 

Jostakin typerästä syystä en pysty lisäämään kuvia tänne, joten te kaikki (kaksi lukijaa), käyttäkää mielikuvitustanne! Tai parempaa, kokkailkaa itse!